Laagwater op de IJssel - een goede start van het seizoen?

Rheden, 14 mei 2011,
door: Andrea Kempen

Terwijl een paar wandelaars aandachtig de plattegrond van het gebied bestuderen lopen een tweetal fietsers behoedzaam de veerstoep af naar het voetveer. Het is laag water op de IJssel bij Recreatiegebied Rhederlaag. Het water staat zo'n 50 centimeter onder de betonnen rand van het aanleg plateau. Het is oppassen maar gelukkig is de verharding niet glad.
Richard van Ooijen, al enige jaren veerbaas en zelfstandig ondernemer vertelt: "Ik ben op het moment in overleg met de gemeente Rheden om de veerstoep een stuk te verlengen, want het moet niet veel lager worden, dan wordt het 'klunen' voor mijn klanten."

Laagwater - Behoedzaam afdalen naar het voetveer Rheden

De waterafvoer van de Rijn die de IJssel voedt is op het moment met maar 912 m3 per seconde zelfs lager dan in het droge voorjaar van 1976. Slechts in 1921 was er bij meetstation Lobith in deze periode een ng lagere afvoer.
De heer van Ooijen merkt op: "Het water staat op dit moment bij ons ongeveer 1.50 meter onder het normale peil. En kijk maar eens naar die vrachtschepen, ze zijn duidelijk minder beladen. Met mr lading varen ze te diep en zouden ze kunnen vastlopen op de bodem, ja en dan heeft niet alleen die schipper een heel groot probleem."

Laagwater - Binnenvaart heeft ook last

Voor het voetveer, dat na de winterstop vanaf 1 april weer in de vaart is gegaan, was het wel een heel goede start van het seizoen.
Juist door deze aanhoudende droogte was april een ongekend goede maand voor niet alleen de veerdienst Rheden maar alle recreatieve en toeristische attracties.
Volgens het KNMI was dit voorjaar dan ook extreem droog (en zonnig) geweest, de maand April hoort daarbij tot de zachtste in drie eeuwen!
"Met pasen was er bij wijze van spreken een file op de veerstoep, fietsers, brommers, voetgangers, een gezellige drukte dat wel, vervolgt de heer van Ooijen".

Laagwater - Veilig naar de overkant

Want wat vanochtend ook weer blijkt, Richard neemt de tijd voor een veilige overtocht van het dorp Rheden naar Lathum.
Hij doet de naam van het voetveer: WUTA dan ook alle eer aan, "Wacht Uw Tijd Af".
Een moment van opgelegde rust voor de passant tussen de linker en rechteroever....

Laagwater - Voorzichtig klimmen en dan weer op pad