Hoogwater op de IJssel in Juni !

Rheden, 5 juni 2013,
door: Andrea Kempen

Het is woensdagmiddag 5 juni, een groep jongelui staat te wachten op de Lathumse veerstoep en komt na het aanmeren van het voetveer morrend aan boord.
"Jongens, hoe was het op het strand?, jullie zijn wel snel terug" vraagt de veerbaas, Richard van Oijen belangstellend.
"Wat? Strand? Er is geen strand te bekennen, alleen maar gras en water, heel veel water…"
Ja, de overdadige neerslag in Zuid Duitsland en het Alpengebied heeft voor een flinke verhoging gezorgd in het gehele stroomgebied van de Rijn, en ook hier bij voetveer Rheden.
"Morgen wordt de hoogste stand hier bij mijn veerpont verwacht, maar dat is geen probleem voor mij, het fietspad blijft dan nog steeds droog dus de mensen kunnen blijven komen".

In tegenstelling tot het veer in Dieren en Brummen die vandaag uit de vaart zijn genomen heeft het voetveer Rheden geen problemen met de veerstoep, die is hoog en lang genoeg.
"Ik moet wel extra opletten voor drijfhout, want een stuk hout of touw, kan een groot probleem veroorzaken aan mijn schroef" vervolgt de heer van Oijen.
"Door de hoge waterstand kunnen ook de vrachtschepen nu maximaal beladen worden, kijk maar naar dat schip, die zit helemaal vol". Er passeert een groot binnenvaartschip volledig gevuld met zand.
Aangekomen op de Rhedense oever neemt de groep afscheid. Op deze zonnige en warme dag was een potje voetbal op het strand van het recreatiegebied Rhederlaag duidelijk te hoog gegrepen, later deze zomer dan maar weer, want het blijft een prachtig gebied om niet alleen passief maar ook actief te vertoeven.